teisipäev, 27. mai 2008

Metsapäev Kabala metskonnas

Esmaspäeval, 26.mail, käisime Kabala metskonnas. Metskonna kontori juures saime kokku Kristjani isaga, kes jagas kõigile metsanädala kleepsud. Selle aasta metsanädala moto on "Kui kasvab mets, kasvab ka Eesti!"
Seejärel sõitsime vaatama Järvamaa vanimat tamme. Saare-Siimu tamm on arvatavasti 400 aastat vana. Tamm on seest õõnes.
Õõnsusesse mahtus eraldi 12 poissi ja 12 tüdrukut. Tamme ümbermõõt on 6,2 m. Kaheksa poissi ulatusid ümber tamme kätest kinni hoidma.












Saare-Siimu tamme juurest sõitsime Tagametsa raiesmikule kuuski istutama. Kuuseistikud olid väikestes pottides kasvanud kaks aastat. Puid istutatakse istutustoruga. Kristjani isa näitas, kuidas istutamine käib.
Pidime moodustama 4-liikmelised grupid. Üks laps kandis kuuseistikuid, üks istutas, üks tallas istutuskoha kinni ja üks pani istiku ümber "kitse kandiku". "Kitse kandik" on lagunevast materjalist alus, mis kaitseb taime umbrohu eest. Kuna see alus teeb taime kitsedele paremini nähtavaks, ongi metsamehed sellele nimeks pannud "kitse kandik". Iga laps sai kõiki töid proovida. Kokku istutasime 280 kuuseistikut.


Kui istutustöö sai tehtud, siis läksime leppade vanust mõõtma. Selleks kasutavad metsamehed juurdekasvupuuri. Sellega puuriti puu keskele väike auk, mis eriti puud ei kahjusta. Puurimise tagajärjel eemaldus puu seest nagu peenike kõrsik, millelt sai aastarõngaid lugeda. Saime lepa vanuseks umbes 33 aastat. "Lepakõrsiku" omanikeks tahtsid kõik saada ja oma käega puurimist proovida.


Veel näitas Kristjani isa erinevaid võimalusi puude mõõtmiseks. Selleks oli tal pisike aparaat, mille sisse pidi vaatama ja õige numbri leidma. Enne aga pidi umbkaudselt puu kõrgust hindama ja sobivale kaugusele minema. Lepa kõrguseks saime 18 meetrit. Puu kõrgust saab mõõta ka toki abil, mis on mõõtja käe pikkune. Kätt tuleb hoida täisnurga all ja liikuda nii kaugele, et puu oleks toki pikkune. Seejärel tuleb vahemaa puuni ära mõõta.


Edasi sõitsime vaatama metsavendade punkreid ja mälestusmärki metsavendadele . Mälestusmärk oli püstitatud kividest, mis on kokku toodud erinevatest riikidest. Punkrid on alles hiljuti taastatud ja korrastatud nii, et neisse sai ka sisse ronida.


Lõpuks kogunesime lõkkeplatsile, kus Kristjani isa jagas igale "Metsasliikuja meelespea" ning tänas tehtud töö eest. Lisaks kutsus ta meid suvel matkaradadele matkama.

Aitäh Kristjani isale toreda metsapäeva eest!

(valik laste kirjutatud mõtteid toredast päevast)

PS! Neli aastat tagasi, kui praegune klass alustas oma kooliteed, istutasid abituriendid meile oma puu - kase. Kask on jõudsasti kasvanud.


Nüüd on igaüks meist puu ka oma käega kasvama pannud. Loodame, et neist kasvab ilus kuusik.

Kommentaare ei ole: